Window 10 L2TP VPN nem működik


Egyre többen panaszkodnak, hogy a korábban működő VPN beállításuk valamiért elutasítja a kapcsolódást.

Nos mivel ez nem egyedi eset, így könnyen találunk megoldásokat a problémára. Midezt persze angol nyelven.

Akkor lássuk magyarul a legjellemzőbb megoldásokat:

- A VPN tipusa PPTP. Ezt sajnos már több gyártó ( mint az apple) is kizárta a beállítások közül, mivel nem biztonságos. Az internet szolgáltatók egyrésze már át sem engedi a hálózatán ezt a fajta VPN kapcsolatot. Megoldás ? Térjünk át biztonságosabb VPN kapcsolatra. Jó legyen akkor L2TP... hmmm

- L2TP problémák:

1. Nincs megfelelően beállítva, ami lehet az előmegosztott kulcs hiánya vagy a hitelesítés beállításának hiánya is.

a.) Az előmegosztott kulcsot a "Gépház"-ban az "Új VPN kapcsolat beállítása"-kor is megadhatjuk, főleg ha nem hadjuk a "Virtuális magánhálózat típusa" mezőt "Autómatikus" értéken, hanem kiválasztjuk az "L2TP/IPSec előmegosztott kulcsal" lehetőséget.

b.) A hitelesítés beállításának hiánya. Nos ez akkor okoz problémát, ha nincs elég idő a gépünk számára, hogy találgasson a kiszolgáló hitelesítési tipusai között. Ezt a hiányosságot is könnyen orvosolhatjuk. Menjünk a "Vezérlőpult"-ba, válasszuk a "Hálózat és megosztási központ" lehetőséget, itt kattintsunk az "Adapterbeállítások módosítása" feliratra. Itt megjelennek a hálózati kapcsolataink, többek között a korábban a "Gépház"-ban beállított új VPN kapcsolatunknak is itt kell lennie. Kattinsunk jobb klikkel a problémás VPN kapcsolatunkra, és válasszuk a "Tulajdonságok" menüpontot. A megjelenő lapon ellenőrizhetjük az összes beállításunkat az adott VPN kapcssolatra vonatkozóan. A "Biztonság" fület kiválasztva láthatjuk a Virtuális magánhálózat típusát, az adattitkosítást és a hitelesítést. Itt válasszuk ki a rendszergazdánk álltal megadottat, persze ha megadta. Amennyiben nem kaptunk ilyen információt, de az autómatikus beállítások nem működnek, akkor nem marad más hátra mint próbálgatni. Jellemzően az MS-CHAPv2 protokol használata van kijelölve, ezért a biztonság kedvéért válasszuk ki a CHAP protokolt is. Teszteljünk.

2. Minden jól van beállítva mégsem működik... - Mi a hibaüzenet ? Már ha van egyáltalán.

a.)  809-es hiba esetén a registry-be fel kell venni egy kulcsot. Tehát futtatás "regedit". Itt keressük meg a következő szakaszt "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\PolicyAgent", jobb klikk "Új kulcs" "Duplaszó" azonosítónévnek adjuk meg a "AssumeUDPEncapsulationContextOnSendRule" szöveget, értéknek pedig "2"-t. Számítógép újraindítása és teszt.

b.)  A Windows 10 biztonsági frissítései között 2022 januárban megjelent egy KB5009543-as számú patch. Ez annyira jól sikerült, hogy nem sikerült. Tehát szedjük le. Nyissuk meg a "Vezérlőpult"-ot és válasszuk a "Programok és szolgáltatások" lehetőséget. Bal oldalon válasszuk a "Telepített frissítések megjelenítése" menüpontot. A "Microsoft Windows" szakaszban keresük meg az előbb említett "KB5009543"-as bejegyzést, jobb klikk és "Eltávolítás". Számítógép újraindítása és tesztelés.

Ha mindent jól csináltunk, és más hiba nem adódik akkor ezek után ismét használhatjuk a VPN kapcsolatunkat. Viszont, megjegyezném, hogy a következő frissítéskor az előbb eltávolított csomag ismét települni fog és megint kereshetjük a hiba okát. Talán egy kis segítség lehet, ha ezt a frissítő csomagaot elrejtjük így esetleg a windows nem fogja ismét feltelepíteni. Na igen de hogyan? Mivel a Windows 10-ből ezt a részt (szándékosan) kihagyták. Nem baj, kerüljük meg, töltsd le azt a FIXIT-et és már adott is a lehetőség a frissítési csomagok elrejtésére.

Remélem segítettem, további szép napot.